Du kan om du vill

Läser precis Dessies blogg och hon skrev typ om 5 pepp eller något sånt. En gång skrev hon DU KAN OM DU VILL. Jag reagerade på det efter den boken jag sist läste under praktiken. Det beror kanske på vad det gäller också men jag säger bara NEJ!

Hur ofta får barn i skolan höra: du anstränger dig inte, gör du det så klarar du det eller du kan bara du vill. Vad jag lärde mej av den boken är att dom vill, dom anstränger sig, men dom kan inte. Boken handlade om störande barn som dom beskrev det och dom saknar en färdighet för att klara av en viss situation eller liknande. Ett exempel från boken: Joey (som jag tror han hette) bli skickad till rektorn för han vägrar göra uppgiften i skolan. När läraren frågar honom i helklass hela tiden så springer han till sist ut från klassrummet. Läraren blir arg då hon tror att han bara vägrar göra uppgiften. Efter ett tag kommer dom faktiskt på att dom kan fråga honom varför han sprang iväg och svaret dom får? Han förstod inte uppgiften och kände sig förnedrad och dum i huvudet när läraren var på honom. Hans sätt att hantera den jobbiga situatonen var att springa iväg. Anledninen till att han inte förstod uppgiften var helt enkelt för att läraren helt enkelt inte hade förklarat den ordentligt. För ett barn som inte har alla färdigheter bli det svårt när läraren säger att man ska göra uppgiften precis som den förra. För den är inte precis som den förra.

Joey ville, men kunde inte. Jag kan säga att jag tillhör dom som sagt att du kan om du vill, hundra gånger typ. Men efter att ha läst boken så förstår jag att det är det värsta man kan säga. Problemet är också att man inte vet vilka färdigheter som barnet saknar och man måste lista ut det, och det kan ta tid, men när man väl vet det så kan man börja hjälpa och då är det viktigt att barnet själv få vara med och komma på lösningar.

Jag rekommenderar denna boken starkt för det hjälpte mej att förstå lite mer. Den heter Vilse i skolan av Greene. Men jag tycker inte att bara för den här handlar om skolan så kan man inte läsa den. Man vill kanske inte läsa den eftersom den handlar om skolan, men den hjälpte mej att förstå barn lite mer.

Kommentera här: