innan molnen kommer - Marie jungstedt

Jag dras ju till deckare och kriminalare, tydligen thrillers också för det är så Jo Nesbö böckerna beskrivs, och denna bok va en kriminalare. En kort en. 

Vad den handlar om egentligen är ett mord som begås på en bro i en stad som kallas Ronda i Spanien. Han som löser mordet heter Hector och medan de försöker lösa detta mord så händer fler saker. Är det samma person som är skyldig och hur är det möjligt att ett färskt dna inte alls leder dom rätt, personen i fråga har ett stabilt alibi. 

Man får även följa Lisa som är en svenska som blev lämnad av sin man och bestämde sej för att flytta till Spanien, något hon alltid har velat och nu tog tag i. Hon får hjälpa till att tolka under förhör eftersom hon kan både svenska och flytande spanska och mannen som dog hade en svensk fru och svenska vänner på besök. Frun kunde såklart spanska men inte vännerna. Att just Lisa fick tolka beror på att hon träffade Hector på en danskurs och hon råkade höra ett samtal. 

Samtidigt handlar det också om mördaren, denne berättar hur den gått till väga vid morden och man får inte veta vem det är såklart. 
Det handlar också om Rafaela som vi följer från 70 talet och hur hon inte slutat sörja sin son som dog vid födseln. Hon fick tvillingar men blev tillsagd att den ena inte överlevt och hon kan inte släppa detta, trots att det gått flera flera år, tror att dom skrev om henne i ca 50 år. Det har såklart inte varit varje år men några stora år typ  

Denna bok är både lik och annorlunda de böcker jag brukar läsa. Den va extremt lättläst men man fick inte hänga med i utredningen. Man fick läsa om något dom kom fram till vid ett förhör men själva förhöret stod inte med. Det blev inte ritkigt som att jag va där, att det va en film jag va med i liksom. 
Den var bra och jag rekommenderar den till dom som vill läsa kriminalare men inte läsa 500 sidor och som är mer intresserade i själva delresulraten än att få alla detaljer.